Δήλωση Α. Ξανθού από τον «Άγιο Σάββα» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» βρέθηκε σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και την κινητοποίηση συμπαράστασης στον απολυμένο επικουρικό γιατρό και Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Κώστα Καταραχιά. Στο χαιρετισμό του ο κ.Ξανθός ανέφερε:
«Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι φέτος πιο επίκαιρη από ποτέ. Με την πανδημία να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της και τις δραματικές επιπτώσεις της στη Δημόσια Υγεία, στην Οικονομία και στην Κοινωνία να είναι αδιαμφισβήτητες. Η πιο σημαντική ίσως επίπτωση από την παγκόσμια υγειονομική κρίση είναι η συνειδητοποίηση της -καθολικά πλέον αποδεκτής- αξίας των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας στην αξιόπιστη φροντίδα των ασθενών και στην υγειονομική «θωράκιση» των σύγχρονων κοινωνιών. Γι’αυτό και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας δηλώνουμε για άλλη μια φορά τη στήριξη μας στον καθημερινό αγώνα των υγειονομικών για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, και στις διεκδικήσεις τους για να στηριχθούν τα νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό, να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές, να αποτραπεί η πλήρης λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ στο Λεκανοπέδιο.
Ταυτόχρονα καταδικάζουμε έντονα πρακτικές εκφοβισμού, αυταρχισμού και ανοικτής πολιτικής δίωξης εναντίον εργαζομένων που αναδεικνύουν τα προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας και τις τραγικές ολιγωρίες της κυβέρνησης που έχουν οδηγήσει στην υγειονομική τραγωδία αυτής της περιόδου. Στηρίζουμε τον αγώνα για την επαναπρόσληψη του γιατρού Κώστα Καταραχιά και την στελέχωση του Αγίου Σάββα με μόνιμο προσωπικό.
Στο επικαιροποιημένο, με βάση τις νέες ανάγκες της μετα-covid εποχής, πρόγραμμα Υγείας που παρουσίασε πριν λίγο καιρό ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τονίζεται η ανάγκη καθολικής και ισότιμης κάλυψης των σύγχρονων αναγκών υγείας των ανθρώπων μέσα από ένα ενισχυμένο και αναδιοργανωμένο ΕΣΥ, που έχει ως προτεραιότητα του την ποιότητα της φροντίδας και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο τόσο με τους εργαζόμενους στις δημόσιες δομές, όσο και με τους λήπτες υπηρεσιών υγείας. Με αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας και αμοιβής και των μισθολογικών αποδοχών στο ΕΣΥ και με σεβασμό στα δικαιώματα και στην αξιοπρέπεια των ασθενών.
Η δυνατότητα να έχουν λόγο και ρόλο και οι πλέον «αδύναμοι κρίκοι» στην Πολιτική Υγείας όπως οι ασθενείς, αποτελεί θεμελιακή αρχή ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Δημόσιου Συστήματος Υγείας και ενός συμπεριληπτικού Κοινωνικού Κράτους, που μπορούν με τη σειρά τους να εγγυηθούν την Ισότητα στην Υγεία, σύμφωνα και με το πρόταγμα «Υγεία για όλους» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κρίσιμες προτεραιότητες είναι η γενναία ενίσχυση των πόρων του ΕΣΥ (ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, εξοπλισμός, μισθοί, κίνητρα προσέλκυσης νέων γιατρών, δημόσια χρηματοδότηση από Κράτος και ΕΟΠΥΥ) αλλά και η διεύρυνση του φάσματος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Από την πρόληψη και προαγωγή της υγείας, την πρωτοβάθμια και κοινοτική φροντίδα, μέχρι την αποθεραπεία-αποκατάσταση, την ανακουφιστική φροντίδα, τη στοματική υγεία, την Ιατρική της Εργασίας και την αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση των απειλητικών για τη ζωή νοσημάτων (μεταδοτικών και μη). Μόνο έτσι, συνδυαστικά, μπορεί να προκύψει μια σοβαρή επένδυση στη Δημόσια Υγεία ως «παρακαταθήκη» από την πανδημία, να μειωθούν δραστικά οι υγειονομικές ανισότητες και η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα και η κοινωνική ανταποδοτικότητα του Δημόσιου Τομέα Υγείας. Και μόνο έτσι μπορεί να αντιστραφεί το brain drain και η κρίση στελέχωσης του ΕΣΥ».